Apple ohlásil rekordní obrat, prodej iPadů však vázne

20.10.2010 19:45

Šéf Applu Steve Jobs ohlásil finanční výsledky za poslední čtvrtletí fiskálního roku a akcionáři se mohou opět radovat. Společnost dosáhla rekordního obratu 20,3 miliard dolarů, před rokem ve stejném období "jen" 12,2 miliard dolarů. Čistý zisk Applu činil 4,6 miliard dolarů.

Během čtvrtletí prodala firma asi 4,19 miliónu iPadů, přičemž trh očekával asi pět miliónů. Podle analytiků jsou na vině výrobní potíže. Apple nedokázal uspokojit poptávku a někteří klienti museli na iPad dlouhou dobu čekat.

Náladu mezi investory, kteří ihned po uvěřejnění finančních výsledků, začali akcie Applu prodávat, se pokoušel ředitel Steve Jobs zlepšit kritikou na konkurenci. Na adresu DELLu a Samsungu prohlásil, že jejich výrobky, podobné iPadu, nemají na trhu šanci uspět, protože jsou příliš malé.

Investory nepotěšil ani výhled na nynější čtvrtletí. Apple sice předpověděl, že bude mít tržby vyšší, než předpokládal trh, ale u zisku na akcii počítá firma pouze s částkou 4,80 USD, oproti částce 5,06 USD, kterou čekal trh.