Bezpečnost počítače: základní kroky k bezpečné práci s počítačem

13.10.2010 16:18

Je dokázáno, že pokud připojíte nezabezpečený počítač k internetu, bude během čtvrt hodiny infikován virem.

V tomto článku uvedeme tři základní kroky, které jsou potřeba k zabezpečení počítače.

 

1. Aktualizační balíčky a Service Pack

Aktualizace = Microsoft pro své produkty, jak pro Windows, tak i pro Office vydává každý měsíc aktualizace, které opravují chyby v jeho softwaru.

Service Pack = souhrn aktualizací za určité datové období (rok, půl roku). 

Jak aktualizace, tak i Service Packy si můžete stáhnout pomocí Windows Update (windows update naleznete v ovládacích panelech pod položkou Systém a zabezpečení)

Nejen Microsoft vydává pro své produkty aktualizace, ale i ostatní výrobci softwaru. (internetové prohlížeče - Firefox, Opera, Chrome, kecálci - ICQ, Skype,  ovladače k periferiím počítače, ....)

 

2. Instalace ANTIVIRU

Antivir = ochrana před viry a červy.

Antiviry můžete vybírat podle dvou kategorií - komerční (placené) a nekomerční (neplacené). Mezi neplacené se řadí AVG Free, Avast Home, Microsoft Security Essentials. Mezi placené například NOD32, Avast Professional, AVG, Norton atd.

 

3. Instalace Anti-Spyware

Co je to anti-spyware? 

Program, který ochrání uživatele před odesíláním osobních dat a dokáže odstranit škůdce, který se usídlí ve Vašem počítači.  Pro domácí uživatele stačí bezpatné antispywary - Spyware Terminator, nebo Spybot - Search & Destroy.

Co je to spyware?

Spyware je škodlivý program, jehož cílem je odesílat data z vašeho počítače. Může se jednat o obchodní informace, monitoring vašeho chování na internetu, přihlašovací jména a hesla, čísla kreditních karet a o mnoho dalšího.