Spolupráce Facebooku a hudební sociální sítě Ping

18.10.2010 16:38

Apple spustil před několika dny svou vlastní hudební sociální síť Ping. Lidé mohou prostřednictvím této služby hodnotit, komentovat a sdílet hudbu, kterou zakoupili v iTunes Store. Myšlenka je jasná - posílit prodej hudby.  Apple nyní směřuje k Facebooku, který je nejrozšířenější a sdílí se v něm prakticky jen text, videa a fotky. Hudba zatím chybí a v tom Apple vidí příležitost pro svůj Ping.

Původně chtěl Apple proniknout přímo do Facebooku. To se mu však nepodařilo, jelikož podmínky ze strany Facebooku byly nemyslitelné. Ping proto nabídl funkci Facebook Connect, která umožňovala spárovat Facebook s Pingem. Facebook však tuto funkci zablokoval a spojení mezi FB a Pingem bylo přerušeno.

Podle informací Steve Jobs pozval Marka Zuckerberga do svého domu na večeři, při které by měli neformálně projednat možnou spolupráci.

Přestože se vztahy mezi firmami mohou jevit jako přiostřené, předpokládáme, že dojde k rozumné dohodě. Facebook je pro Apple strategickým nástrojem pro zvýšení prodejnosti, tedy zájem o navázání spolupráce je veliký. Šéf Facebooku by mohl ze svých přísných požadavků ustoupit, protože právě Apple sponzoroval Facebook při začátcích.

Ping je služba vázaná na Apple iTunes Store a proto u nás dostupná nebude.